Verksamhetsberättelse

Upsala Golfklubb Verksamhetsberättelse idrottskommittén 2016

Allmänt om verksamheten

Under 2016 har träning bedrivits i princip hela året. Från januari-mars har träningen varit koncentrerad till UTK hallen samt i studion ute på Upsala GK. Under april-september har träningen genomförts i huvudsak på klubben. Intern ledarutbildning har regelbundet utförts.
Träning har bedrivits i tio olika grupper varav tre knattegrupper och sju juniorgrupper. Antalet knattar i träning har fortsatt att öka under året och vi har haft runt 20 ideella ledare och ytterligare en halvtidsanställd tränare under året. Under säsongen har många från golfskoj tagit stora steg närmare hcp 54.

Läger

I skiftet april/maj hade vi vårt återkommande läger på Ljunghusen GK som är väldigt uppskattat av både spelare och ledare. På klubben har tre läger genomförts: vår-, sommar, och höstläger. För att kunna genomföra lägren har vi fått hjälp av spelare från framtids- och elitgruppen.

Tävling

Under Måndagstävlingen, eller UGK-Peggen som den också kallas, får juniorer spela en riktig tävling över 9 hål på lilla banan. Man behöver inte ha grönt kort för att tävla, men i så fall måste en vuxen följa med. Lilla banan har en (inofficiell) slope upp till hcp 54 som används i tävlingen. Tävlingen är handicapgrundande. Tävlingen anordnas nio gånger över en säsong och sex av de bästa rundorna får man tillgodoräkna sig. Totalsegrare blev Tuva Ivarsson.
Nästa nivå är UGK Touren som är öppen för alla juniorer på klubbarna i Uppland. Grönt kort krävs för att delta. Tävlingen GIT:as och där sker anmälan till tävlingen. Tävlingen spelades på gamla banan från gul tee(killar) och röd tee(tjejer) vid nio tillfällen och avslutades med en finalomgång som vanns av Alicia Roth. Order of Merit vanns av Milton Pettersson.

Spelarna som tillhör framtids- och elitsektionen har under 2016 presterat bra, både individuellt och i lag. På herrsidan har Anton Karlssons form fortsatt och genom bra spel på Challenge Tour gick han till slutomgången av Europatourkvalet. Hans fina insats gav honom en till slut en 7:e plats och spel på Europatouren 2017.
I Skandia Cup gick Alicia Roth och Tim Holmberg vidare till riksfinal och placerade sig båda två på en 6:e plats.
Martin Jarvis vann Skandia Tour omg 5 och slog även till med en HIO på tävlingen. På samma spelplats kom Alice Sylvén 2:a. David Nyfjäll spelade Skandia Tour elit och kom på en 3:e plats. David spelade också Boys Amateur Championship på anrika Murfield i Skottland där han representerade Sverige i landslaget. Efter avslutat spel blev David 3:a efter en mycket bra prestation.

Dam- och herrlag spelade i juli seriespel på Barsebäck GK och slutade på en 9:e respektive 5:e plats. Båda lagen är därigenom klara för fortsatt spel i elitserien under 2017.
I juli spelades hemmatävlingen Upsala Ladies Open där bästa spelare blev Ellinor Haag på en 7:e plats.
I Rajder Kopp (distriktets bredtävling) vann Upsala GK lag 2 och Upsala GK lag 1 kom 3:a. Nytt för i år var att Upsala GK deltog i Göteborg Golf Cup där UGK´s lag slutade på en 5:e plats av totalt 30 lag.

Ekonomi

IK har finansierat sin verksamhet genom statliga- och kommunala bidrag samt träningsavgifter.

Verksamhetens utveckling

Omdömena från spelare, ledare och föräldrar är fortsatt positiva och majoriteten tycker att verksamheten utvecklas och går stadigt framåt.

Anställda i verksamheten har under året varit:

Johan Malmsten 60% på Upsala GK och 40% på NIU (Golfgymnasiet)
Henrik Nilsson 40%
Bosse Holmström 50%
Diverse timanställda
I september slutade Johan Malmsten sin anställning på Upsala GK och ny tränare från årsskiftet 2016/2017 är Andreas Högberg Piik.

För idrottskommittén
Henrik Nilsson