• Intervjuer med det svenska laget efter EM på Upsala GK

Europamästarinnorna återvänder gärna till Upsala GK

För tredje året i rad vann Sverige lag-EM i golf för damer. Mästerskapet spelades i form av matchspel och avgjordes i mitten av september på Upsala GK. Efter de svenska damernas triumf frågade vi dem och deras coach vad de tyckte om banan och arrangemanget.

Text: Stefan Hällberg

Det segrande laget bestod av fyra tjejer som håller världsklassnivå som amatörer: Maja Stark, Ingrid Lindblad, Beatrice Wallin och Linn Grant. Coach för damlandslaget är den välmeriterade tränaren och idrottspsykologen Fredrik Wetterstrand.

Ingrid Lindblad, Ringenäs GK

– Jag är jätteimponerad av banan som var i superfint skick. Bra uppsatt och utmanande för alla. Det var längesedan jag spelade på så snabba och bra greener. Onduleringar och platåer gjorde det extra viktigt att vid inspelen lägga sig på rätt sida av pinnen.

– Layouten är omväxlande och svårighetsgraden blandad. Vissa hål var lätta, vissa svåra. Det krävdes mycket tänk och strategi för att få bra resultat. Särskilt på hål 3, 5 och 16 var det extra viktigt att träffa fairway och inte bara panga på från tee.

– Det var ett jättebra arrangemang av Upsala GK. Vi kände oss välkomna och alla var supertrevliga, de i restaurangen, receptionen, andra anställda och alla funktionärer. Vi blev bra bemötta och det var superroligt att få så bra stöttning och peppning.

Linn Grant, Rya GK

– Banan var en stor positiv överraskning för mig. Ganska lång och utmanande från tee med bunkrar strategiskt utplacerade. Man måste placera utslagen bra för att ha chans att komma in rätt på green.

– Väldigt rolig bana att spela, inget hål är det andra likt. Man kommer lätt ihåg alla hål, vilket är ett bra betyg. Banans svårighetsgrad är hög och till det bidrog utmanande, snabba greener med mycket onduleringar. Även fairways var i mycket bra skick.

– Mitt favorithål är nog hål tre som ger utländska vibbar. Svårträffad green och bunkrar ända ner till dammen. Ett utmanande och lite läskigt hål, men det är roligt att den här typen av hål finns i Sverige.

Maja Stark, Abbekås GK

– Det här var den bästa EM-banan någonsin. En extremt rolig och omväxlande bana med både svåra och lätta hål. Banan var uppsatt riktigt svår finaldagen med tjock, saftig ruff och tuffa flaggplaceringar. Det är bra för vi behöver träna på det för att ta oss till nästa nivå.

– Banan var i mycket bra skick. Fairway, ruff och greener var i mina ögon perfekta. Snabba och ondulerade greener. Greenerna var snabbare än på de banor vi brukar spela, men det är bara positivt. Hål 16 var annorlunda och roligt. Krävdes extra strategiskt tänkande för att kunna nå in på två slag.

– Arrangemanget som helhet var jättebra. Alla som jobbade på klubben, i restaurangen, receptionen med mera, var trevliga och bra att ha att göra med. De var stöttande och uppmuntrande på alla vis.

Beatrice Wallin, Hills GK

– Det var första gången jag spelade banan och den var jättefin. Den var mycket bättre och svårare än jag trodde och står sig väl i konkurrensen med utländska banor. Vad gäller svenska banor placerar den sig högt upp.

– Fairways och ruffar var mycket bra. Greenerna hade bra speed och var mer ondulerade än man kan tro när man läser dem. Spelstrategi krävdes på flera hål och det var överhuvudtaget mer saker att hålla koll på än normalt på svenska banor. Det är positivt, det ska vara en rejäl utmaning.

– Layouten på första nio skiljer sig ganska mycket från sista, som är lite mer förlåtande. Första nio är smalare och svårare. Där är det ännu viktigare att placera utslagen rätt. Det är positivt att varje hål har en egen karaktär, inget liknar det andra. Hål 3, 16 och 18 sticker ut lite extra, tycker jag.

Fredrik Wetterstrand, coach damlandslaget

– Upsala GK har med kort varsel lyckats genomföra ett fantastiskt bra arrangemang. De har gjort ett enormt arbete och har på kort tid lyckats få ihop många trevliga funktionärer som alltid ställde upp när det behövdes.

– Banan var otroligt bra, både skicket och layouten. Den passar perfekt för damtävlingar på högsta nivå. Det är den bästa banan vi spelat på något EM och det är roligt att kunna visa upp en sådan bana för andra länder.

– All cred till Upsala GK och jag vill tacka medlemmarna för att vi fått låna banan, vilket ju innebär mycket uppoffringar för dem. Vi är extremt tacksamma över att ha fått vara på klubben och spela den fina banan.