• Julbrev

Gråt. grått och mera grått. Vädret i november och december har varit rekordgrått. Ovanpå detta Corona och dagar som blir kortare och kortare. Normalt kan vi se fram emot ljusets högtid som ljuset i tunneln under dessa veckor men Corona och Löven har lagt sordin på julfirandet! Just nu är det helt legitimt att vara deprimerad.
    Finns det inga ljusglimtar? Jo visserligen:
    Medlemmar på Upsala GK spelar otroligt mycket golf. Mellan 60 och 100 personer har spelat Mellan banan varje dag under november och december. Trots vätan klarar sig banan mycket bra med spel från ruff eller frisbees. Vi håller öppet så länge vädret tillåter.
    Trots Corona är det liv i klubbhuset. Genom att sprida ut oss kan vi utnyttja huset för att värma oss och ta en kopp kaffe efter golfspelet. Pågående, vi håller på med lite renoveringar och målning i klubbhuset. Ett nytt stiligt prisskåp som många redan har beundrat. Restaurangen har vi konverterat till putting green och uppe i konferensen finns det nu ett gym. Studion är också öppen. På detta vis kan vi verkligen sprida ut oss och behöver inte vara mer än några stycken på varje ställe om vi vill träna. Trots gråvädret är det många som kommer ut och tar en promenad på klubben med eller utan klubba.

Julen och mörkret inbjuder till kontemplation och reflektion. Jag som är på klubben varje dag noterar klubbens olika ansikten. Slutsatsen är att klubben och det den representerar är som ett levande väsen. Ett väsen som påverkas av många yttre och inre faktorer.

Våra banor är en del av detta levande väsen. Vi vill att våra banor skall vara bra. Att definiera en bra golfbana låter sig göras. När vi säger välskött bana, fairways som sammet, rättvisa greener med bra rull, STIMP 12, prydliga vattenhinder, perfekta bunkrar har vi definierat en bra golfbana, Året 2020 vara året då vår Stora banan gick från att vara bra till ett erkännande som en av Sveriges bästa banor. Det är också relativt lätt att beskriva hur vi kan ytterligare förbättra en golfbana.

Vad vill vi med vår klubb? Vilken typ av golfklubb vill vi vara?
    Vad står vi för? -Vilka är våra värderingar? Ord som välkomnande, inkluderande, jämställdhet, vänlighet, hjälpsamhet. tolerans, transparens bör dyka upp omedelbart. Detta är värderingar som är självklara och som vi alla ställer oss bakom. Hur dessa skall definieras och genomsyra verksamheten är inte lika självklart.  Uppsala GK är en del i projekt Vision50/50 som drivs av SGF och bedrivs på väldigt många klubbar i Sverige. Vision 50/50 handlar om mycket mer än jämställdhet och att vara inkluderande. Under arbetet går man igenom alla aspekter av klubbens verksamhet inklusive styrdokument. Innan Corona satte stopp för fortsatt arbete var det just styrdokument, verksamhetsidé, värderingar som vi höll på med. När man börjar arbeta med dessa saker förstår man att det är svårt och inget är självklart. Slutförande av Vision 50/50 har högsta prioritet i det fortsatta arbetet för en bättre ”Klubb”.
    Att definiera ”Klubben” är mångfacetterat och mycket svårare än att beskriva en bra bana. Vad är ”klubbkänsla”? Hur får man upp känslan av MIN klubb?
    I mitten på 60-talet när klubben flyttade till Håmö var det ett hundratal som regelbundet spelade golf. De var ett gäng, de kände varandra och utgjorde ”klubben”. Klubbkänslan var naturlig – man var en i gänget! Tillgängligheten var extremt god. När man satt där i sin PV444 på väg till Håmö var bekymret inte om man skulle kunna komma ut, utan om det fanns någon därute att spela med!
    I dag är vi cirka 2500 medlemmar och inte längre ett gäng där alla känner varandra. Jag tror att man måste inse och acceptera att vi är så många att det blir grupperingar och ”gäng”. Detta är naturligt och kanske så basalt som behovet av flocktillhörighet. Så länge dessa grupperingar är inkluderande och välkomnande är det en utveckling som vi eftersträvar. Vi får bättre tillhörighet.

Jag vill att vi hälsar på varandra! Att hälsa på de vi känner och speciellt de som vi inte känner skall vara normalbeteende på Upsala GK. När vi ser någon som verkar osäker skall vi sakta in och indikera att om du behöver hjälp så finns jag här. Kanske ännu hellre fråga: ”Kan jag hjälpa dig?”
    Jag skulle vilja utmana alla medlemmar att komma med förslag till haschtag av typ #saghejtillalla! Bästa förslag kommer att premieras!
    Detta år fick vi många nya medlemmar. Vi hyser en dröm att ha ett faddersystem där medlemmar hjälper de nya till rätta. Återkommer med detta!

Klubbkänsla är också att umgås före och efter ronden. Vi har för många medlemmar som kommer till parkeringen, spelar golf och åker hem. Jag vädjar till dessa personer: Samma trevliga människor som ni träffar på banan finns i klubbhuset. Lär känna dem!

Brevet började i grått och moll. Nu vänder det! Dagen i dag är 2 minuter längre än gårdagen. Efter nyår börjar vi vaccinera!

Håll avstånd, håll ut!  Efter de magra åren kommer de feta! (1 Mos 41)

God Jul och Gott Nytt år!

Einar Brekkan