Klubbchefsbrev juni 2023

Detta blir ett långt brev så jag hoppas du sitter skönt och tar dig tid att läsa. Jag hoppas även att ni kommer stanna upp i läsandet och reflekterar över era egna tankar och funderingar som säkert dyker upp.

Martin Söderberg är långvarig UGK-medlem. Grundare av Golf.se, Hioklubben, Kåbo GK. Liftvakt i Sunnerstabacken, engagerad i Uppsala 86:ers (amerikansk fotboll) med mera. En stor golfambassadör med ett hjärta och hjärna som andas golf och utveckling. Han behöver knappast en längre presentation utan jag kommer till sak, där jag använder hans citat:

När alla spelar golf blir världen bättre

Jag bor på Kungsholmen i Stockholm och har således lite vardagspendling. Välbehövlig vila från datorn med excelfiler, bokningssystem och e-post.

Utanför min matbutik så är det klart och tydligt att man inte ska parkera cykeln vid i gången. Trots detta skiter folk fullständigt i det. Ni har hört debatterna om elsparkcyklar som parkeras hur som helst. Helt utan tanke på andra som ska kunna passera.

Vad har en felparkerad cykel med saken att göra undrar ni. Jo, jag misstänker att samma lathet ibland smittar till golfbanan. Våra banor är kanonfina och det är för att vi tillsammans tar vårt ansvar och vårdar dem med omsorg. Vi lagar nedslagsmärken, krattar bunkern och slänger skräpet i papperskorgarna.

Resans början

Jag började min anställning på klubben 1 maj 2019 som sportchef. Jag hade hört mycket gott om Upsala golfklubb, och efter mitt första besök så fick min hjärna fnatt över alla möjligheter som fanns.

Golfbanan är så oerhört vacker alla tider på dygnet. Rolig och omväxlande att spela samt en gräskvalité som inte många klubbar kan matcha. Jag såg verkligen fram emot att börja jobba på denna drömklubb.

Det var mycket att sätta sig in och tyvärr så märkte jag ganska tidigt att det inte är ordning och reda samt att stora som små beslut fattades med halvdåliga underlag. En sportchef som ville mycket och dessutom fick gehör. Det skulle investeras i två simulatorer och gymutrustning för att utöka träningsmöjligheterna. Tyvärr blev det ett stopp i beställningen då det ekonomiska resultatet var långt under prognosen. Det blev starten på en nödvändig vändning för Upsala GK.

Covid-19

Jag hade förberett och planerat mycket inför säsongen 2020. I stället kom en pandemi med konsekvensen att vi tränare permitterades. Fokus blev att hålla huvudet över ytan och anpassa sig efter omständigheterna. Ett fantastiskt år för golfen och ett välbehövligt tillskott i ekonomin.

Runt i Golfsverige var det högtryck och på Upsala GK nästan omöjlig att ta sig ut på banan. Tilltag behövde göras. Vi hade börjat med vår förändringsresa genom Vision 50/50-projektet och med stor hjälp av Monica Wiig och Lena Lindström (SGF) så har vi nu blivit en av Svenska golfförbundet diplomerad golfklubb vad gäller jämställdhetsarbete. Detta är jag mycket stolt över, då Riksidrottsförbundet, värnar om allas rätt till idrott. Samtliga samhällsaktörer och klubbens intressenter ställer alltjämt högre krav på hållbarhetsarbete, från miljö till jämställdhet. Då känns det tryggt att kunna uppvisa att vi både är en miljöcertifierad, och jämställd klubb.

Vision och värdeord

Klubbens vision och värdeord är genomarbetade och grunden i allt vi gör.

En plats för alla, en plats att längta till

Vad längtar du till när du tänker på Upsala GK?  Är det känslan av att stå på Stora banans första tee och se en nyklippt fairway, kontraster av den vita bunkersanden och en green som vaktas av träd och vatten? Är det lugnet och egentiden?  Är det en god måltid eller mötet med de du tycker om?

Glädje – gemenskap – utveckling

Blir du glad när du kommer till oss? Ser du glädjen i personalen? Känner du att vi är en klubb som främjar gemenskapen? Ser du att vi utvecklar människor, fastigheten, verksamheten?

Kanske känner du att du vill bidra med något av detta? Du kanske har en idé om hur vi kan bli ännu bättre? Tveka inte att kontakta oss för att komma i kontakt med rätt person. Den nystartade medlemskommittén kommer att arbeta med att förverkliga oss medlemmars önskemål. I en idrottsförening är kommittéarbetet viktigt, och det är av ideella krafter som vi växer och blir bättre.

Golftränare

Jag fick erbjudandet att bli klubbchef i november 2020. Jag var inte alls säker på att det var rätt steg då jag älskar att vara tränare, men vi enades om att ge det ett försök. Runt årsskiftet 20/21 blev jag kontaktad av en tränare som sökte nya utmaningar. Hon var precis det vi sökte. Ung, ivrig, social och älskar golf. Det finns mycket mer man kan skriva om Therése Larsson men att hitta en tränare som ser och tänker stort är inte lätt.

Nu börjar vi komma i fas och rekryteringsarbetet är i full gång. 40 aktiva barn i golfskoj. Flera projekt med RF-SISU Uppland och skolor i närområdet. Vi har fått lite juniorhäng och har många spelare som börjat tävla.

Jakob Remon genomför nybörjarkurser, lektioner och medlemsträning. Däremellan klubbreparationer och shoparbete. På fritiden så sitter han även i Upplands golfförbunds styrelse samt i PGAs distriktsförbund. PGAs ledord är ”your game, our passion” och det är precis vad det är för våra tränare.

Kronor och ören

Bland de mest återkommande frågorna och diskussionerna jag har i klubbhuset rör ekonomin.

Varför höjer vi inte avgifterna mer?

Det finns gränser hur snabbt och hur mycket man kan höja. Jag hoppas att vi kan jobba med medlemmarna och att ni väljer att göra era små och stora golfinköp i er golfshop. Jag hoppas att ni önskar att spendera mer tid på klubben och kanske slå en extra hink bollar på rangen. Jag är övertygad att ni vill ta hit era gäster på en greenfeerunda eller två. Jobbar vi tillsammans mot samma mål kommer vi klara detta galant.

Vad händer i och runt klubbhuset?

Vi har stora lån, flera byggnader och stora ytor att förvalta. Vissa arbeten är eftersatta och det har saknats en tydlig plan för löpande underhåll.

Vi har kommit en bra bit på väg och det finns nu en grundlig underhållsplan för klubbhuset. Stort tack till Per och Ove som lagt ned många frivilliga timmar på detta. Vi har en tydlig investeringsplan, en ekonomisk strategi vilket lett till större förtroende hos banken. Vi använder automatiserade betalsystem som gör vår redovisning smidigare samt att ni medlemmar betalar årsavgiften i tid.

Ordning och reda

De senaste åren har klubben saknat en kanslist, vilket vi hösten 2021 lyckades hitta. Jacob Mattebo kom in med mycket energi och målmedvetenhet om att få rätsida på våra register, rutiner och beslutsunderlag. En ny hemsida, nytt tänk i informationsflödet, digitala medlemskort, snabbare och enklare hantering av in- och utträden, snabbare stöd för våra kommittéer med bokningar med mera.

I bakgrunden håller det gamla Golfens IT-systemet (GIT) från SGF att fasas ut för att bli över webbaserat och mer lättillgängligt. Nya funktioner och många bra detaljer kommer underlätta både för klubb och spelare. En systemflytt av den här storleksordningen är däremot sällan en dans på rosor.

Vi har sedan 2022 drivit shop och reception i klubbens regi. Allt som allt så gjorde shop & reception ett litet överskott första året och vilket är riktigt kul, från att tidigare varit en kostnad.

Upsala GK 100%

Jag jobbade många år med norska juniorlandslaget och det ledde till ett jobb med ett heltidsproffs.  Jag tog fram ett system som bröt ned beståndsdelarna till att vinna en major. På en skala 0-100 så uppskattade jag att snittet måste vara 95% för att nå målet. Runt 76% skulle krävas för att vinna på Europatouren. Det allt från socialt, fysik, teknik, tränare, strategi, mentalt med mera. Under en treveckorsperiod uppskattade jag att vi låg mellan 65-72%, vilket genererade låga scorer och en sjätteplats på Europatouren.

Jag använder samma strategi på UGK, och personalen är med på samma linje. Hela tiden vill vi göra det lite bättre. Vi vill ha det lite roligare. Vi vill att klubben ska bli ”en plats för alla, en plats att längta till”. Vi ska visa glädje, vi ska jobba gemensamt och främja gemenskap. Vi vill utvecklas till en klubb som andra ser upp till och vi vill att de som önskar, ska kunna utvecklas i sitt golfspel. Kan vi förbättra en sak varje vecka eller varje månad så prickar vi helheten.

SGF hade tidigare en vision ”att utvecklas som människa genom golfen”. Jag har så många historier och anekdoter om detta. Men jag håller med Martin Söderberg om att världen blir bättre när alla spelar golf. Man respekterar andras plats på tee, man är ärlig och är sin egen domare. Man lämnar bunker och green i bättre skick än man fann dem i. Man hälsar, pratar med och tackar sina medspelare.

Summering

2019: Efter många år med ekonomiskt underskott beslutades det att årsavgifterna måste höjas.

2020: Pandemi. Tränarpersonalen permitteras. Samtliga företagsavtal sägs upp för omförhandling, Klubben beslutar att överta driving rangen till 2021. Resultat 1 046 000kr

2021: Fortsatt pandemi. Mängden spel ökar tack vare rekordtidig säsongstart (27 mars). Inköp av nya maskiner, vi amorterar nästan 1 miljon kronor på lånen. Arbete med ny verksamhetsplan och Vision-50/50. Små förändringar i klubbhuset med lite färg på väggar. Resultat 3 360 000kr

2022: Ett på förhand välplanerat år, men som återigen krävde mycket anpassning. Krig i Ukraina, en vinter och vår som inte många greenkeepers sett maken till. Sen säsongsstart och låg bankvalité. Inflation, oro och ökade kostnader. Vi påbörjade en fasadförbättring på klubbhuset och fortsatte med utbyte av loungemöbler. Amorterar återigen nästan 1 miljon kronor på våra lån. Bankvalitén kommer i gång och med fint väder i augusti och september hittar golfarna tillbaka till oss. Resultat 1 990 000kr

2023: Vi har fått lägga mycket resurser på köket då mycket el och maskiner varit eftersatt. Krav på installation av nytt brandsläckningssystem. Byggt en utrymningsväg från konferenslokalen, fortsatt fasadrenovering på klubbhuset. Asfalterat vår viktigaste transportväg för banarbetarna. Vi har fått nya krögare som gjort ett visuellt lyft inne i restaurangen och snart med en pizzaugn på plats ska vi försöka få i gång kvällsaktiviteterna.

Ni medlemmar verkar vara golfsugna och slår lite fler bollar på rangen än tidigare. Jag hoppas ni kommer in i shopen för att göra era inköp. Om alla medlemmar köper en handske + och dussin bollar så motsvarar det hälften av klubbens försäljning. Allt överskott påskyndar utveckling och förbättringar.

Framåt

Jag känner positiva vindar från våra medlemmar, jag känner också positiva vindar för golfen, jag är ganska säker på att i dessa tider med högre ränta och dyrare mat så kommer tiden på golfbanan fortsatt vara viktig och att man fortfarande vill lägga pengar vår fina hobby. Jag ser fram emot vad som komma skall och mötet med er, medlemmar som gäster. Jag försöker synas så mycket som möjligt för att ni ska kunna få dela era synpunkter och funderingar.

Ha en bra sommar!

Varma hälsningar,
Marcus Eidelöf
Klubbchef

raking

Golf i Uppsala tidsbokning

Boka starttid direkt!

En plats för alla, en plats att längta till