David Nyfjälls unika utmärkelse

I slutet av maj fick klubbens ordförande ett telefonsamtal från 2023 års mottagare av Byron Nelson Award — Upsala golfklubbs egen David Nyfjäll. Vi medlemmar kan vara mycket stolta över att klubben har fått fram en spelare som David som fått mottaga denna hedrande utmärkelse.

Vägen framåt

David Nyfjäll börjande träna golf på Upsala golfklubb redan som 5-åring. Mamma Ulla och pappa Mats, som är golfentusiaster, introducerade David för sporten. Karriären började med att han spelade måndagstävlingar på klubben. Därefter blev det UGK-peggen — och sedan har det fortsatt med framgångar.

På bilden ser vi David efter segern i JSM-match 2017.

David-JSM-Match-2017-1200x675

Byron Nelson Award

David har de senaste åren varit student vid Northwestern University som är beläget vid sjön Michigans strand i staden Evanstone norr om Chicago i Illinois. Han är förtjust i fysik och matematik och har fokus på statistik i sin examen, men han har även valt att studera bland annat psykologi för att försöka förstå människor på ett bättre sätt.

Syftet med Byron Nelson Award är att årligen välja ut den främste idrottsstudenten inom golf i USA. Mottagaren ska vara en student som tar examen samma år och som utmärker sig genom sina prestationer i klassrummet, på golfbanan och i sin omgivning.

Det är ett ganska stort antal spelare som nomineras till priset. De nominerade får lämna in en uppsats om sig själva och deras syn på Byron Nelson och hans livsfilosofi. En handfull spelare väljs ut till finalister och får genomgå intervjuer med juryn. David ansåg sig ha god chans att bli en av finalisterna, men blev ändå glatt överraskad när han fick reda på att han till slut tilldelats utmärkelsen. 

Med utmärkelsen följer en inbjudan till deltagande i nästa års upplaga av PGA-tourtävlingen AT&T Byron Nelson. Räkna med att Upsala golfklubbs medlemmar kommer att bänka sig framför TV-sändningarna från tävlingen 2024 för att se David utmana världseliten.

David planerar att bli professionell spelare i juni i år. Han inleder den nya delen av sin karriär med att komma hem till Uppsala i slutet av månaden. Därmed får vi se David en hel del på klubben medan han förbereder sig för några Challangetourtävlingar och inför höstens återresa till USA och deltagandet i kvalskolan.

Men först av allt väntar examen för David i närvaro av mor, far, bror och den amerikanska flickvännen.

Lycka till och välkommen hem David!

Byron Nelson

Byron Nelson

 

Byron Nilsson (1912-2006) drog sig tillbaka på toppen av sin karriär efter att under år 1945 ha vunnit 18 tävlingar på touren varav 11 i följd. Det var en bedrift som i dagens tider skulle betraktas som ouppnåelig. Byron Nelson betraktas som en mycket god samhällsmedborgare som alltid försökte hjälpa andra människor. Utmärkelsen i hans namn ska hedra denna livsfilosofi.

Golf i Uppsala tidsbokning

Boka starttid direkt!

En plats för alla, en plats att längta till