Med Upsala GK in i framtiden

Så här i höstmörkret skriver jag ett ganska långt brev till dig i Upsala GK. Jag hoppas att du ändå vill ta dig tid att läsa det eftersom du då kommer att få en hel del information om vad som kommer att hända på klubben inför nästa säsong och några år framöver.

Upsala golfklubb är en av landets bästa klubbar, utifrån de klimatförutsättningar vi har.  Vår klubb är en oslipad diamant som har potential i en starkt växande kommun med stora ambitioner.  Vi uppmärksammas av Uppsala kommun och av Svenska Golfförbundet som ger oss flera spännande uppdrag. Trots den egendomliga väderlek som vi haft denna sommar har vi klarat oss relativt bra, jämfört med andra klubbar, och kunnat leverera kvalitetsmässig golf i stort sätt hela säsongen. Det innebär att vi kan fortsätta att lätta på bördan i vår ryggsäck i form av de banklån som vi dras med sedan många år tillbaka.

Upsala GK är en idrottsförening som har att följa idrottsrörelsens ideal och Riksidrottsförbundets värdegrund. Samtidigt har klubben en procent av Uppsalas befolkning som medlemmar. Det innebär att vi medlemmar har många olika åsikter om hur vi vill ha det på klubben.  Som ordförande måste jag leda styrelsen i att hitta en framkomlig väg genom alla dessa viljor och regler, som tillgodoser att vår klubb ska blomstra i åtskilliga år framöver. Under kommande år anser jag att vi måste fortsätta att utveckla vår förmåga att leva upp till våra värdeord ”glädje, gemenskap och utveckling”. Där finns mer att göra.

Tack för att Du talar väl om vår klubb och lockar hit så många gäster. Det visar på styrkan i en idrottsförening där alla medlemmar drar sitt strå till stacken och bidrar med ekonomiska-, idéella- och intellektuella resurser efter bästa förmåga.

Under hösten har Christer Sellin och PG Rickardsson hållit på med ett bygge på berget invid första tee på stora banan. Det spekulerades i om det var så att en amerikansk presidentkandidat hade köpt klubben och att bygget utgjorde hans helikopterplatta. Så småningom kom dock räcken på plats runt plattan och det visade sig vara en utmärkt utsiktsplats över 1:a och 18:e hålet. Vi kan även använda nybygget för andra ändamål. Redan har några medlemmar bjudit upp till dans inför midsommar. Vi tackar Söderberg & Partners som stått för kostnaderna för materialet.

Vad händer kommande säsonger?

Den finns tre saker som Svenska Golfförbundet rekommenderar klubbarna att jobba med: ”Hållbarhet, hållbarhet och hållbarhet”. Miljöarbetet kallas numera ekologisk hållbarhetsutveckling och är en del av ett bredare koncept där även ekonomisk och social hållbarhetsutveckling ingår. Detta är ryggraden i det strategiska arbete som görs för att vi på lång sikt ska kunna bevara och utveckla vår klubb för framtida generationers golfare och övriga gäster.

Därför blickar vi framåt och inriktar oss på att vi under överskådlig tid ska kunna erbjuda en kvalitetsmässig klubb med både elit och bredd, aktiviteter för unga och äldre och för såväl damer som herrar.  Vi undersöker bland annat hur vi på lång sikt ska kunna säkra vattenförsörjningen till banorna under klimatförändringen, samt hur vi vill använda vår mark där vi idag inte spelar golf.

Här följer ett axplock av vad som händer i framtiden:

2023

Under kommande vinter sker viss ombyggnad av stora banans hål nr 4. Två större träd vid greenen kommer att tas ned då de annars riskerar att falla sönder och ställa till olyckor. Det tvärgående diket som vi fått stötta upp de senaste åren kommer att byggas om varvid det flyttas en aning närmare utslagsplatserna.

Under sommaren och hösten har vi jobbat med olika förslag till hållbarhetsutveckling samt hur vi skapar ännu roligare golf.  Under nästa säsong kommer Du att se resultat av detta arbete såväl på rangen som på banorna. Du kommer att få mer information om detta efterhand som nyheterna införs.

Till den som undrar vad som hände med ombyggnaden av övningsområdet mellan rangen och berget så kan jag meddela att ärendet fortfarande ligger hos Länsstyrelsen. Vi ansökte i våras om att en förundersökning skulle inledas rörande de fornlämningar som finns inom området. Olyckligtvis avslutade handläggaren vid Länsstyrelsen sin anställning varvid ärende vilade tills en ny fanns på plats.

2024

En rad förbättringar kommer att vidtas på banorna för att fortsätta att hålla dem i toppskick.

Satsningen på ett samlat klubbmästerskap slog väl ut under innevarande år. Under 2024 fortsätter vi satsningen och utökar till en KM-vecka med gamla, nygamla och nya mästerskap och klasser. Vi planerar även att införa en golfvecka under juli månad med olika former av tävlingar för både medlemmar och gäster.

Vi arrangerar Lag-SM för damer där våra tjejer i elitdivisionen får försvara våra färger på hemmaplan. Här har du som medlem chans att bidra med insatser till arrangemanget och givetvis också som entusiastisk publik för att hjälpa tjejerna på traven.

Riksidrottsgymnasiet kommer tillbaka till vår klubb. Vi är stolta över att Svenska golfförbundet och Uppsala kommun ger oss detta förtroende att bidra till utvecklingen av Sveriges kommande elitspelare. I praktiken kommer 24 gymnasieelever, under vår och höst, att ha utomhusträning på Lilla- eller Mellanbanan fyra morgnar i veckan. Jag återkommer till hur Du som medlem kan hjälpa till för att integrera golfgymnasiet med vår egen verksamhet för att alla ska bli så nöjda som möjligt.

2025

VI är stolta att kunna meddela att Upsala GK får ansvar för att vara värd för en av Sveriges två tävlingar på Challengetouren. Det innebär en enorm fjäder i hatten för vår klubb och medför att kännedom om klubben sprids i media både nationellt och internationellt. Vi kommer även att stärka klubbkänslan när vi samlas i ett projekt för att klara av detta arrangemang. Fundera redan nu på hur Du skulle vilja göra en insats inför och under denna tävlingsvecka.

2026

En ombyggnad av riksväg 55 påbörjas. Trafikverket ska förvandla vägen till en mötesfri väg med flera planskilda korsningar. Under ett par års tid innebär det tillfälliga trafiklösningar för infart till klubben från väg 55. Mer om detta stora projekt finns att läsa på Trafikverkets webbplats: https://bransch.trafikverket.se/dokument-orsundsbrokvarnbolund 

2027

De första golfgymnasisterna som tillbringat alla sina tre år på Upsala GK tar studentexamen.

2028

Under året planerar Trafikverket att den ombyggda riksväg 55 ska bli klar för trafik från Uppsala till Örsundsbro. Därmed bör nuvarande trafikrisker vid infart till klubben från 55:an vara eliminerade.

DSC_0266

Tack till alla som gör vår dröm möjlig

I slutet av säsongen ges tid till reflektion och eftertanke. Tusen tack till dig som är anställd, idéellt arbetande eller kontraktör. Jag satt häromdagen och gjorde en sammanställning över alla personer som, under 2023, på ett eller annat sätt varit med och jobbat för klubbens fortlevnad och utveckling. Det blev inte mindre än 124 personer. För mig känns det fantastiskt med ert engagemang.

Avslutningsvis

Håll nu igång kroppen över vintern och stärk Dig inför nästa säsong med ett julbord i vår restaurang. Och letar Du julklappar till nära och kära, så har vår Shop såväl bollar som annat som får alla att längta till våren.

Anders Kylesten
Ordförande
Upsala golfklubb

Golf i Uppsala tidsbokning

Boka starttid direkt!

En plats för alla, en plats att längta till