Ett kåseri om boule på UGK

Du har säkert noterat att det numera finns en bouleplan mellan parkeringen och klubbhuset. En uppsättning bouleklot finns att låna i receptionen. Boule är en perfekt avkoppling i samband med lunch – eller varför inte efter en golfrunda – eller i väntan på en gråtid.

Som ni vet ägnar sig en betydande del av den franska befolkningen åt denna sport, men de kallar den, för oss svenskar förvirrande nog, för petanque. Viktiga tillbehör vid spel i Frankrike är baskern på huvudet och det lilla cafébordet med en Pastis med tillhörande vattenkaraff. Vi ska dock poängtera att inget av dessa tillbehör är nödvändigt vid spel på UGK.

Så här går det till att spela

Dela in er i två lag. Det räcker med en spelare i varje lag (singel), men man kan vara flera (dubbel eller trippel). I singel och dubbel har varje spelare tre klot var, medan man i trippel endast spelar med ett klot per spelare.

Kloten, som är av metall, skiljer sig åt genom att ytan på kloten har olika mönster. Börja med att lotta vilket lag som ska börja. Laget som vinner lotten ritar en cirkel i gruset nära ena kortänden av banan och kastar ut Lillen, den lilla träkulan som man normalt använder. På UGK använder vi i lånesetet en golfboll – vad annars? Lillen ska kastas minst sex meter och högst tio meter bort.

Därefter är det dags för något som liknar inspel mot flaggan på en green. Laget som kastade Lillen kastar det första klotet och försöker normalt komma så nära Lillen som möjligt. Därefter är det motståndarlagets tur att kasta sitt första klot mot Lillen. Omgången fortsätter med att det lag som ligger längst från lillen kastar nästa klot tills alla kloten är kastade. Notera att om ett klot studsar mot sargen eller hamnar utanför banan – så är det inte längre med i spelet.

När omgången är slut delar man ut poäng. Endast det lag som har klotet närmast Lillen får poäng. Har laget två klot närmare Lillen än motståndarlagets närmaste klot delas två poäng ut och så vidare. Så här långt påminner poängfördelningen om curling.

Vid nästa omgång får laget som vann föregående omgång honnören att kasta Lillen. Det normala är nu att spela banan i motsatt riktning mot förra omgången. Följes inte denna rekommendation kan kloten skada entrén till omklädningsrummen på vårt klubbhus. Det lag som först når sammanlagt 13 poäng vinner spelet.

Specialisterna

Man brukar säga att det finns två kategorier av spelare – läggare och skyttar. Läggarna är specialister på att få kloten att stanna så nära Lillen som möjligt. Skyttarna däremot är irriterande nog specialister på att pricka motståndarnas klot för att slå bort dem från Lillen. Den här beskrivningen får säkert den initierade läsaren att åter tänka på curlingsporten – där ingenting är avgjort förrän sista stenen har stannat. Curling är dock tvådimensionell där man håller sig på ett plan, medan man i boule kan nyttja hur höga kast som helst för att göra poäng och skapa oreda för motståndarlaget. Underlaget skiljer sig också mellan sporterna, men det kanske inte behöver påpekas.

Du som gillar golf kommer att finna att boule också är en sport där du kan skaffa specialutrustning för att göra spelet och dig själv roligare. En trasa eller golfhandduk kan vara bra att torka kloten med. Ett mätsnöre eller måttband behövs för att avgöra vem som ligger närmast. Den briljerande spelaren förser sitt mätsnöre med en magnet i ena änden som hen plockar upp kloten med för att slippa böja sig ner. Sådant imponerar på publiken. Så småningom vill du även ha en egen bouleväska med egna klot. I övrigt fungerar det bra med golfkläder vid spel.

Banas kvalitet

Hur är då kvaliteten på vår bana? Motsvarar den våra högt uppställda förväntningar? En tisdagseftermiddag i juni gästades vi av en erfaren man som numera ägnar flera dagar i veckan åt boulespel – ett proffs från Rollatorbrigaden i Norrköping (kåsörens anm: min käre far). Iförda vita stråhattar trotsade vi solskenet och värmen och hivade iväg kloten för att prova banans beskaffenhet.

Den utföll till belåtenhet. Planen är jämn – vilket är ett naturligt önskemål får boulespelare. Planen är tillräckligt stor. Gruset är kanske något grovt, men det kommer säkert att krossas till mindre beståndsdelar genom flitigt spelande. Detta gäller även planens hårdhet. Ännu har inte gruset komprimerats helt, varför planen kan upplevas som något mjuk. Detta gör den dock mer lättspelad, eftersom kloten stannar snabbare. Med mera regn och flitigt spelande kommer planen att blir hårdare varvid svårigheterna ökar.

Välkomna att spela!

Anders Kylesten,
styrelsens kommunikatör

Golf i Uppsala tidsbokning

Boka starttid direkt!

En plats för alla, en plats att längta till