• Reportage från ”Svenska Golfbanor”

Hej!

I fredags 7/8 spelade jag 18-hålsbanan hos er på Upsala GK. Reportaget finns på vår facebooksida och instagram nu.

Banan var fantastisk, och vädret var perfekt, så det blev flera fina bilder från rundan! Och jag måste berömma skicket på banan, helt perfekt. Kanske den bästa banan norr om Stockholm?

Med vänlig hälsning, Daniel Boström

Svenska Golfbanor

SVERIGERESAN 2020, del 5:

Svenska Golfbanor besöker: Upsala Golfklubb

Greenfee: Från 450-800 kr.
    Hål: 18
    Par: 72
    Karaktär: Park- och skogsbana
    Design: Paulsson/ Kains
    Öppnad: 1964

Om besöket: Upsala GK, lokalt även kallad Håmö, är en klassiker som för några år sedan fick en rejäl ansiktslyftning och några helt nya golfhål. Efter ombyggnaden har banan blivit bättre och har under de senaste åren flera gånger rankats bland landets 30 bästa banor. Vi på Svenska Golfbanor rankade banan på 29:e plats i Sverige 2019.
    Det som imponerar mest på Upsala GK är den fina kvaliteten på fairways och greener. De nya greenområdena är dessutom väldigt inbjudande och samtidigt utmanande. Sedan vårt besök här 2016 har kvaliteten på spelytorna höjts ytterligare, och sanden i bunkrarna har bytts ut mot kritvit marmorkross. Nu andas Upsala GK lite amerikansk parkbana.
    Ett hål som du garanterat minns efter rundan är det tredje. Här har du ett av landets vackraste golfhål. Du slår ut från en upphöjd tee tolv meter över fairway, som har vatten längs hela vänstersidan och en lurig green omringad av greenbunkrar som tvingar dig till ett tufft slag om du hamnar i dem.
    Inledningen av banan spelas i en öppen parkmiljö. Men från hål 5 spelar du några hål inne i skogen, och även i slutet av rundan spelas några tajtare skogshål.
    Som förstagångsbesökare kan det 5:e och 16:e hålet, båda par 5, upplevas som ganska svåra med sina blinda utslag. Men, lyckas du placera utslaget mitt i fairway så bjuder båda hålen på bra chanser för en birdie.
    Det 18:e hålet är en relativt kort par 4, men med en svårprickad green. Och som på många av hålen skyddas greenen av nåra luriga greenbunkrar som gärna fångar upp ett misslyckat inspel.

Roligaste hålet: Det 17:e hålet är ett sådant där fantastiskt kort par 4 som får dig att vilja satsa mot green från tee. Hålet är bara 230 meter långt från tee 56 och utan några egentliga problem på vägen fram till green. Greenen ligger lite upphöjd och lite dold. Så om du får en bra träff från tee blir det en spännande promenad fram för att se vart bollen ligger. Kanske ligger den i koppen?

Tuffaste utmaningen: Sexan är ett tufft korthål som mäter 155 meter. Ett stort vattenhinder framför och till vänster om green sätter ditt järnspel på prov. Väljer du den säkra högra sidan vaktar två bunkrar, och hamnar du där väntar ett svårt slag tillbaka mot vattnet.

Bästa HIO-chansen: Det finns ingen riktigt kort par 3:a här. Men hål 14 är cirka 130 meter långt, och greenen är inte omöjlig att pricka mellan tallarna. Här kan du lyckas med något bra!

Räcker ett trepack? Det kan räcka! Kortklippt ruff, och ofta lätt att hitta bollarna om du slår snett.

Vill vi besöka banan igen? Ja, absolut! Upsala GK bjuder på en vacker, rolig och välskött golfbana.

Foto: Daniel Boström
    Följ oss även på instagram: svenskagolfbanor

(Detta inlägg är gjort i samarbete med: Upsala GK)